Behandelingen

Ieder mens is uniek en iedereen loopt op een andere manier tegen verschillende problemen aan. Daarom zal geen enkel traject hetzelfde verlopen. Als vrijgevestigde psycholoog ben ik niet gebonden aan eisen van zorgverzekeraars. Ook word ik niet beperkt door een bepaalde hoeveelheid sessies die ik mag inzetten. Ook hoef ik geen diagnose te stellen om je te behandelen.
Omdat ik los sta van de zorgverzekeraar, geeft me dat de mogelijkheid om gebruik te maken van allerlei verschillende psychologische behandelingen en theorieën. Deze combineer ik tot een gewenste mix van technieken die bij jou of jullie passen. Zo kan ik een specifiek aanbod doen om jou verder te helpen.

De behandelingen vinden doorgaans plaats in mijn praktijk in Gouda. Ook is het mogelijk om de sessies online te doen. Ik gebruik hiervoor een beveiligde online omgeving.

Psychologische behandelvormen die ik in de therapie gebruik, zijn onder andere:

Soms is het voeren van goede gesprekken al voldoende om iemand verder te helpen. Ik hou je in deze gesprekken een spiegel voor, zodat je in een veilige omgeving kan reflecteren op jezelf. Ik stel namelijk net wat andere vragen dan iemand in je omgeving dat zou doen. Daarnaast kan ik je wijzen op bepaalde patronen die ik zie in je leven, of in je manier van denken. Het praten over moeilijke onderwerpen en het luisterend oor wat ik je daarbij biedt, kan soms al heel helend zijn.

Bij rouw- of verliesverwerking zet ik deze methode regelmatig in. Thuis ga je aan de gang met schrijfopdrachten, om bepaalde herinneringen of emoties weer te doorleven. In de sessie bespreken we dan wat je hebt geschreven en wat het met je heeft gedaan. Ook help ik je dan om de emoties die dan bovenkomen te voelen en een plekje te geven. Door middel van het schrijven ga je weer voelen en als je dat gaat toestaan, gaan de scherpe randjes er vanaf.

Bij deze therapie gaan we kijken naar welke gedachten jouw gedrag bepalen. En of we die gedachte en dat gedrag kunnen veranderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan angsten. Neem als voorbeeld dat je rij angst hebt. Dan denk je: als ik ga autorijden krijg ik straks een botsing. Door deze gedachte voel je angst en de kans is groot dat je niet in de auto stapt.
Met CGT gaan we onderzoeken of de gedachte reëel is. Als dit niet zo is, veranderen we de gedachte in een reële gedachte en vervolgens kijken we wat dit met je gevoel doet en of je dan ook geneigd bent om ander gedrag te vertonen.
Daarnaast gaat CGT ook aan de slag met het aanleren van nieuw gedrag. Als je namelijk in de auto stapt, zal je vast angst ervaren. Maar door jezelf stap voor stap uit te dagen in gedrag (exposure) zal je je steeds meer vertrouwt voelen in de auto en ga je steeds meer durven.
Nu gebruik ik rij angst als voorbeeld, maar deze technieken zijn toe te passen op heel veel verschillende problemen. Kijk voor meer informatie op: www.vgct.nl

Deze therapie helpt je om flexibel in het leven te staan en om te gaan met de gebeurtenissen die op je pad komen. Wij zijn namelijk geneigd om overal controle over te willen hebben. Of om dingen uit de weg te gaan die we liever niet doen. We proberen negatieve situaties, gebeurtenissen of gevoelens zoveel mogelijk te vermijden. Echter horen deze negatieve dingen bij het leven. De vraag is alleen hoe we ermee om moeten gaan. ACT is erop gericht om minder in de controle en vermijding te schieten, maar om te accepteren wat er is en daar het beste van te maken. Ook werkt de therapie aan je zelfbeeld, aan mindfulness, aan je leven waardevol laten zijn en kijkt het ook naar je gedachten. ACT zorgt ervoor dat je weer een goede focus krijgt in je leven en dat je weer kunt genieten van de dingen die je plezier geven. Kijk voor meer informatie op:  www.timetoact.nl

De hechtingstheorie zegt dat elk mens beter functioneert als hij of zij verbonden is met een geliefd persoon die emotioneel open en nabij is. Deze theorie is de basis voor de Emotionally Focussed Therapy (EFT). Als we ons veilig voelen bij onze partner of geliefde, kunnen we meer aan! In een relatie lopen de (negatieve) emoties vaak hoog op. Het lijkt alsof je samen in een soort negatieve cirkel bent geraakt die maar niet lijkt te stoppen. Bij EFT gebruiken we de emoties als ingang om elkaar weer te leren begrijpen. Onder de boosheid die tot uiting komt, zit namelijk vaak veel pijn of verdriet. In de sessies proberen we erachter te komen wat deze pijn is. Door te benoemen wat jou pijn doet en waar jouw behoeftes liggen, kan de ander daar begrip voor krijgen en iets voor je betekenen zoals troost of steun geven. Dit kan pas weer als jullie allebei de kwetsbare, onderliggende emoties aan elkaar kunnen laten zien. In de sessie gaan we dit op een rustige en veilige manier met zijn drieën onderzoeken.
Lees meer over deze behandelmethode op: www.eft.nl

Mindfulness betekent : aandachtsvol. Door middel van verschillende oefeningen zoals: meditaties, visualisaties, en zintuigoefeningen, proberen we jouw aandacht weer naar het heden te krijgen. Zodat je oog krijgt voor wat er om je heen gebeurt en voor hoe het met jou gaat. Vaak gaan we daar namelijk aan voorbij, omdat we op de automatische piloot leven. We zitten vaak met onze gedachten in ons hoofd. Hierdoor genieten we minder, zijn we veel meer gestrest en leven we een gehaast leven. Door middel van mindfulness wordt dit anders. Ik ga je leren om met je aandacht te zijn bij de taak die je aan het uitvoeren bent, of om volledig op te gaan in je omgeving, of goed stil te staan bij wat je voelt en wat je nodig hebt. Mindfulness leert je om met een accepterende en open houding naar de wereld om je heen te kijken.
Soms heb je een hele duidelijke hulpvraag waar gewoon actie voor nodig is. Ik help je om je doel goed te formuleren en om samen te werken naar het resultaat daarvan. We focussen bij deze therapie dus met name op de oplossing van je probleem en hoe we dat het beste kunnen bereiken. Denk bijvoorbeeld aan afvallen, stoppen met roken, nadenken over nieuw werk, etc.

Veel relatieproblemen komen voort uit verschillen tussen partners die niet worden geaccepteerd of zich slecht laten veranderen. In tegenstelling tot andere vormen van relatietherapie helpt IBCT stellen daarom om elkaar eerst beter te begrijpen en onderlinge verschillen, waar mogelijk, te accepteren. Daarna wordt gekeken naar wat stellen wél kunnen en willen veranderen aan hun relatie, zodat de basis versterkt wordt. Kijk voor meer informatie op: www.ibt-academie.nl/relatietherapie-ibct/

Het is bewezen dat wandelen helpt om je niet alleen fysiek, maar ook mentaal beter te voelen. Met wandeltherapie trekken we erop uit richting het Goudse Hout om een ommetje te maken. En terwijl we daar lopen praten we over wat je bezighoudt. Er wordt ook gebruik gemaakt van de natuur om bijvoorbeeld Mindfulness oefeningen te doen en om je tot nieuwe inzichten te laten komen.

Bij creatieve therapie gaan we aan de slag met verschillende creatieve werkvormen. Denk aan schilderen, kleien, dingen uit tekenen, etc. Door deze creatieve manieren te gebruiken in de therapie, kom je soms net een laagje dieper. Het werkt ook goed bij mensen die vooral heel beeldend ingesteld zijn. En tegelijkertijd kan het doorbrekend werken bij mensen die heel rationeel zijn ingesteld.