De-lockdown-overleven-5-tips-om-mentaal-fit-te-blijven

Hoe overleef ik… de lockdown? Vijf tips om door te gaan

Het is vandaag ‘the day after’. Waren jullie gisteren ook zo onrustig? Ik wel! De hele dag liep ik te bedenken wat voor gevolgen de nieuwe maatregelen zouden hebben op mijn leven. Het niet kunnen vieren van de verjaardag van mijn dochtertje, het eventueel moeten sluiten van mijn praktijk.. En toen was daar om 19:00 uur de duidelijkheid.

De praktijk mag open blijven! Daar ben ik zo blij mee! Want als het voor mij al pittig is om met deze nieuwe maatregelen om te gaan, hoe is dat dan voor de cliënten die momenteel in een burnout zitten, of waarbij er een relatiecrisis is?

Om jullie te helpen wil ik wat tips met jullie delen om de lockdown door te komen, ook als je geen mentale klachten hebt:

1. Sta je gevoelens van frustratie, angst, verdriet en verslagenheid toe! Stop je gevoelens niet weg, maar praat erover met je naasten. Deel je zorgen, anders blijf je alleen maar piekeren en daar word je niet gelukkiger van.

2. Raap jezelf weer bijeen en probeer te kijken naar wat er nog wél mogelijk is! Zie het als een doolhof. Als de ene weg doodloopt, blijf je daar ook niet in dat hoekje staan morren. Op een gegeven moment moet je je omdraaien en een nieuwe weg proberen. Je kunt niks veranderen aan de situatie, of je het er nu mee eens bent of niet, maar je kunt wel veranderen hoe je ermee omgaat.

3. Push jezelf niet te hard om het leven vol te houden zoals het ging. Als je kinderen minder schoolwerk maken, als je minder gefocust bent op werk, dat is oké! Je doet wat je kan. Dit is geen normale situatie, dus leg je die eisen ook niet op.

4. Zie om naar elkaar. Heb oog voor de mensen om je heen, in je netwerk, maar ook in je straat. Houd elkaar in de gaten en vraag eens hoe het met ze gaat. Misschien kan je iemand helpen door op anderhalve meter een kopje koffie in de tuin te drinken? Of door een belletje te doen?

5. Zorg voor een gezonde leefstijl! Houd je gewone slaapritme aan, eet gezond, probeer elke dag naar buiten te gaan voor een wandelingetje of rondje hardlopen, kleed je elke dag aan alsof je wel naar je werk gaat. En zorg ervoor dat je mentaal fit blijft.

Om je bij dit laatste punt te helpen, bied ik een speciaal telefonisch coronaspreekuur aan. Dit is op dinsdagavond van 19:00 tot 20:00 uur. Ik heb dan 4 plekjes van 15 minuten. Als je hier gebruik van wilt maken, mail me dan even. Ik stuur je dan een uitnodiging voor een videocall. Hier zitten geen kosten aan verbonden. Wil je langer praten, dan vraag ik je om een sessie te boeken.

Lieve mensen, houd de moed erin! We moeten het samen doen!

Share: