Moeten vs willen

Moeten vs willen

De dagen vliegen voorbij en voor je het weet ben je een week verder. We gaan naar ons werk, doen ons huishouden, gaan misschien sporten, we spreken af met vrienden en familie en dan is de week weer om. Het lijkt soms alsof ik word aangestuurd door een automatische piloot die de motoren start op maandagochtend en die op zaterdagochtend weer een landing maakt. Even een pauze van twee dagen en dan begint de wekelijkse routine vlucht weer. Soms maakt de automatische piloot overuren en vliegt hij zelfs in het weekend door.

Voor je het weet raakt je leven in een sleur en begin je na een tijdje te merken dat je minder energie hebt, niet meer echt geniet van de dingen die je doet en komen we niet meer toe om dingen voor onszelf te doen. Herkenbaar?

Als mijn automatische piloot het stuur uit mijn handen neemt, merk ik dat ik niet meer bewust kies voor wat ik wíl doen. Vaak doe ik dan alleen nog de dingen die moéten. Ik moet naar mijn werk, ik moet boodschappen halen, ik moet de hond uitlaten, ik moet een rondje hardlopen, ik moet nodig weer eens afspreken met die ene vriendin enzovoort. Ik hoor het mezelf zeggen. Door het woordje ‘moeten’ te gebruiken, lijkt het wel alsof iemand anders bepaalt wat ik moet doen. Ook heeft het een nare bijklank, omdat het dan lijkt alsof ik er helemaal geen zin in heb om dat te doen.

Er is een simpel trucje om deze sleur te stoppen. En dat is het woordje ‘moeten’ uit je woordenboek schrappen. In plaats van het woordje ‘moeten’ gebruik ik het woordje ‘willen’. Ik wil vandaag gaan werken, ik wil boodschappen doen, ik wil een rondje gaan lopen met de hond, ik wil een stuk gaan hardlopen, ik wil met een vriendin afspreken. Dit klinkt heel anders! Als je het woord ‘willen’ gaat gebruiken, voelt het meteen weer alsof jij achter de knoppen van de cockpit zit.

Ja, hoor ik je denken, maar er zijn ook dingen die ik niet wil doen. Soms wil ik helemaal niet sporten. Ik heb een lange dag gehad en ik merk dat mijn lichaam rust nodig heeft. Goed zo! Dan ga je een keertje niet sporten!

Het woordje ‘willen’ laat je weer meer ervaren waar jij behoefte aan hebt. Je kunt dan betere keuzes maken. En als je goed naar je behoeftes luistert en daar naar handelt, dan zul je merken dat je brandstof niet opraakt, maar dat het juist wordt aangevuld.
Ik daag je uit om deze week meer te gaan luisteren naar wat je écht wilt, en om de automatische piloot een tijdje met vakantie te sturen.

Share: